Danica Vukajlović: ALPI Women


Sedam mladih žena koje su pokrenule međustranačku video kampanju ‘‘Žena može sve‘‘ (#ŽenaMožeSve) na ALPI-jevim Instagram, Jutjub i Tviter nalozima nastavlja svoj rad u okviru ‘‘ALPI women‘‘ projekta. Bez obzira na razlike u političkom mišljenju, žene iz šest političkih partija su odlučile da nastave saradnju oko pitanja koja su od izuzetnog značaja za naše društvo. Pružanje podrške ženama i podizanje svesti celokupnom društvu na ovu temu je od velike važnosti. Žene ne treba da se obaziru na stereotipne komentare poput ‘‘gde ćeš tamo, ti si žensko itd.‘‘ da treba da razvijaju sopstvene sposobnosti i ne uskraćuju društvo svog kvalitetnog profesionalnog doprinosa.


Žene su samouverene, ambiciozne i aktivno slede svoje profesionalne ciljeve. Donosioci odluka treba da fokusiraju na stvaranje okoline u kojoj žene, i muškarci, mogu otvoreno razgovarati i gde je jasno šta je potrebno za napredak. To će biti od koristi svima i dovešće do celokupno boljih rezultata.

Žene, tradicionalno, nisu samopromotori iako, kad se oglase, ostvare neosporan rezultat. Ohrabruje videti da sve više žena progovara i proaktivno sledi svoje profesionalne ciljeve. Organizacije mogu mnogo učiniti kako bi pomogle ženama da napreduju i dosegnu vodeće položaje. 

Na primer, posticanjem otvorenijih razgovora o karijeri, ublažavanjem učinka svih potencijalnih nesvesnih predrasuda u odlukama vezanima za napredak karijere kao i izričitim postavljanjem jednakih i transparentnih kriterijuma ocenjivanja zaposlenih žena i muškaraca. Osiguravanje programa zastupanja i potpore kao što su mentorstvo i materijalno ulaganje takođe može biti od važnosti ka ostvarenju ciljeva. 

Transparentnost i poverenje: žene moraju znati na čemu su kako bi se mogle uspešno boriti same za sebe i verovati u povratne informacije koje dobiju. Veća transparentnost neće doneti korist samo ženama, nego će prokretati okolinu koja i ženama i muškarcima pruža veće prilike za ispunjavanje svog potencijala. 

Strateška podrška: ženama su potrebne proaktivne mreže nadređenih i kolega koji će ih razvijati, podsticati i zastupati u ostvarivanju svojih profesionalnih ambicija, i kod kuće i na radnom mestu. Ženama su potrebna materijalna ulaganja i uzori oba pola — nedostatak podrške muških kolega zaustavlja napredak. Ova kombinacija podrške na radnom mestu i lične podrške takođe će osnažiti i poboljšati zauzimanje žena za sebe koje im je potrebno za napredak i uspeh. 

Privatni život, uticaj na porodicu i posao: Ženama trebaju poslodavci koji će promeniti svoj pristup pomaganju kadrovima, uspostaviti ravnotežu između poslovnog i privatnog života, roditeljstva i potencijalnih posledica po porodicu, kako bi se sprečili potencijalni predrasudi, i kako bi se pružila konstruktivna organizaciona rešenja. Potrebno je pokretanje preoblikovanje porodiljskog i roditeljskog pristupa i programa povratka na posao, ali ove napore treba proširiti, a o najboljim praksama treba šire izveštavati. Sama fleksibilnost nije upitna: mnogo ljudi ne odlazi na odmore upravo zato što smatraju da će to štetiti njihovoj karijeri. Poslodavci moraju prepoznati da svi zahtevaju fleksibilnost – to nije pitanje životne faze ili pola – već pomoći i podrške ljudima u korišćenju postojećih programa.

Alpi Women će nastojati u budućnosti ka pokretanju svih bitnih tema koje se tiču žena i njihovog profesionalnog razvoja i napredka, kao i pružanja podrške i podizanju svesti kako bi se stvorila bolja i prijatnija atmosvera u drušvu kada su u pitanju žene.

ŽENA MOŽE SVE!!!







Коментари

Популарни постови