Veljko Momirović: ALPI-jev drugi modul - Dijalog je ključ uspešnih reformi

 

ALPI-jev drugi modul se održao u Beogradu i fokusirao na poboljšanje regulatornog i institucionalnog okvira. Imali smo sjajnu postavu predavača iz NALED-a – Violetu Jovanović, Jelenu Bojović i Dušana Vasiljevića. Predstavnici NALED-a su bili zainteresovni da saslušaju mišljenje mladih i razgovaraju sa njima o budućnosti Srbije. Mladi lideri su imali priliku da diskutuju o bitnim temama kao što su jačanje regulatornog okvira za poslovanje, inkluzija interesnih grupa u zakonodavni proces i kako uticati na njegovu efikasnost. Koji je najbolji put do uspešnih reformi? 


 

Nema dobro zamišljene, a loše sprovedene reforme. Ako reforma nije dobro sprovedena, to je znak da onaj ko ju je projektovao nije to dobro uradio.

Izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović, je izjavila da NALED sa IRI-jem ima dugu i uspešnu saradnju i to na vrlo konkretan način. “Kroz kokus smo mnogo radili i to je praksa koju bismo rado nastavili. Uvek smo otvoreni da mimo nekog okvira, kao što je kokus, reagujemo na ovaj način, da učestvujemo na radionicama poput ove, da podelimo naše iskustvo, da radimo na građenju znanja kod budućih donosilaca odluka.” Violeta zaključuje da je prednost ALPI programa za mlade lidere u saradnji sa regionom tj. sa kolegama iz zemalja u okruženju jer se tako dodatno pravi šira perspektiva za ljude, da razumeju međusobne pozicije, šta možemo da radimo dalje i kako da međusobne odnose negujemo i unapredimo. 

NALED je nazavisno neprofitno udruženje kompanija, opština i orgnizacija civilnog društva koje rade zajedno na stvaranju boljih uslova za poslovanje u Srbiji i regionu. Od osnivanja 2006. do danas NALED je izrastao u najveću privatno-javnu asocijaciju u zemlji koja radi na unapređenju poslovnog okruženja na nacionalnom i lokalnom nivou – kroz jačanje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta opština.

“NALED je jedna od retkih organizacija koja radi samo ono što zna, u društvu u kome mnogi rade ono što ne znaju.” Prednost naleda je upravo u tome što je značaj dijaloga izučio u sopstvenim okvirima. I daje je jedina organizacija ne samo u Srbiji, već i u region i Evropi, čiji su članovi civilni, privatni i javni sektor radi stvaranja boljih uslova za poslovanje. Celokupni proces uključivanja NALED-a u reforme počinje i završava se sa članovima, od prikupljanja njihovih inicijativa za uključivanje u rešavanje određenih pitanja, preko izrade potrebnih analiza, komentarisanja ili izrade predloga propisa, obezbeđivanja donatorske podrške do komunikacije sa ministarstvima i realizacije.

Kroz dijalog unutar oranizacije dolazi se do rešenja koja uvažavaju interese svih aktera, u fokusu imaju opršte dobro, a odbacuju partikularne interese. To predlozima NALED-a daje vrednost u procesu donošenja odluka. Pored predlaganja rešenja, NALED pruža institucijama podršku u sprovođenju javnih politika, bilo da je reč o pisanju konkretnih propisa, izradi softvera ili obučavanju kadrova koji će primenjivati propise. Na kraju, NALED prati sprovođenje i osigurava primenu novih javnih politika.

Okupljajući članove, NALED je pokrenuo revoluciju, fokusirajući se na oblasti kao što su suzbijanje sive ekonomije, reformisanje sektora poljoprivrede i zdravstva, razvoj eUprave, unapređenje imovinskih odnosa i planiranje  izgradnje, kao i zaštita životne sredine.  

U Republici Srbiji je motivacija za donošenje novih zakona manje u nedostacima postojećih zakona, a više u činjenici da se oni ne primenjuju. Kada (još jedan) zakon nije potreban? Prvo pitanje u analizi efekata propisa je da li se ciljevi razmatrane zakonodavne inicijative mogu postići na drugi način. Može se zadržati status quo, sprovesti neregulatorne mere (ojačati kapacitet organa koji primenjuje propise, edukovati javnost, izraditi protokol za postupanje u određenim situacijama) ili doneti akt niže pravne snage od zakona ( uredba, pravilnik, obavezno uputstvo).

Sastanak su obeležile sjajne diskusije ali su mladi lideri složni oko toga da je rešenje problema u javno-privatnom dijalogu. Da bi se unapredio regulatorni proces u Republici Srbiji potrebno je unaprediti uključivanje javnosti u svim fazama donošenja i primene propisa i sprovoditi analize efekata propisa pre donošenja i tokom sprovođenja propisa.


Коментари

Популарни постови