Četvrti modul Alpi programa - Beograd 24-26 jun 2022.


Predhodnog vikenda održan je četvrti modul Alpi programa. Tema modula je bila „Javni nastup“ kroz koju smo mogli da naučimo stvari od krucijalnog značaja za mlade ljude koji nastoje da se bave politikom i u budućnosti teže ka tome da postanu lideri.

Kao predavač ove izuzetno značajne teme bila je Nataša Ristić od koje smo naučili da postoji nekoliko vrsta podela komunikacije:

A. Prema učesnicima – životinje, ljudi, mašine...

B. Prema masovnosti – intrapersonalna, interpersonalna, masovna

C. Prema odnosima – porodična, partnerska, poslovna...

D. Prema sredstvima

1. Verbalna

2. Paraverbalna

3. Neverbalna

Takođe imali smo priliku da saznamo da je utisak koji na slušaoca ostavlja paraverbalna komunikacija izražen u procentima čak 55, dok neverbalna ima uticaja 38 procenta, a zapravo verbalna iznosi tek 7 posto od ukupnog utiska koji ostavljamo na slušaoca. Jedna od najvažnijih stvari koja zapravo predstavlja preduslov dobrog razumevanja je dikcija. Najčešći „neprijatelji“ prilikom javnog nastupa su:

 • Trema – pogledajmo je pravo u oči!

• “Nešto će se dogoditi” – Šta?

• Svaki javni nastup je ogroman stres

• Publika će biti izuzetno kritički nastrojena

• Ja neću biti na visini zadatka

• Drhtaće mi glas, svi će videti da imam tremu

• Nisam ja za to!

Pored toga, učesnici ovog modula imali su priliku da prisustvuju panelu u okviru kojeg se govorilo o efikasnoj političkoj komunikaciji i javnom nastupu. Na panelu su govorili politikolozi Boban Stojanović i Dušan Milenković koji su podelili svoja iskustva o gostovanju na televiziji, kao i savete koji će pomoći mladim političarima da se što bolje snađu u ponekad neplaniranim situacijama koje im se mogu zadesiti na javnim nastupima.

Neki od tih saveta su sledeći:

 Uvek uz sebe imajte drage osobe koji će biti dovoljno kritični da vam ukažu na greške koje ste napravili, nemojte se obraćati za iskren savet onima koji će vas samo tapšati po ramenu i stimulisati vaš ego

 Ako imate tremu, uporedite vaš javni nastup sa nekom teškom životnom situacijom kroz koju ste prošli – ako ste to uspeli da prebrodite, uspećete i jedno ,,obično gostovanje‘‘ na televiziji

 Nikada nemojte strahovati od gostovanja kada treba da pričate o nečemu o čemu ste dovoljno stručni –na domaćem ste terenu i ne možete praviti velike greške

 Čak i ako vam se postavi neko pitanje koje niste očekivali,o kojem znate vrlo malo ili ne znate ništa, kratko ga prokomentarišite i odmah se vratite na temu zbog koje ste i došli na gostovanje

 Nemojte vređati vaše sagovornike ukoliko su vam mišljenja suprotstavljena, nemojte mu lažno tepati sa rečima ‘‘gospodine/gospođo‘‘ već ga nazivajte imenom ili ga etiketirajte ispravno – sagovornik

 Ne čitajte komentare na društvenim mrežama! Neprimerene komentare pišu anonimni ljudi iza svojih tastatura, koji vam obično u lice ne bi smeli reći šta misle. Ukoliko ste previše osetljivi, u nekim trenucima je najbolje da vašim društvenim mrežama upravlja neko drugi ko takve komentare neće doživeti lično.

Pored korisnih saveta koje smo dobili, panelisti su ukratko komentarisali i neke ispravne javne nastupe naših političara tokom kampanje, ali i one koji po njima nisu bili uspešni, ukazujući mladim političarima na potencijalne greške koje treba izbegavati. Boban i Dušan su, odgovarajući na pitanja učesnika četvrtog modula, govorili o ulozi populizma na našoj političkoj sceni, i okviru javnog nastupa,a takođe su komentarisali i aktuelna politička dešavanja u Srbiji i svetu.

Vežba javnog nastupa je svakako jedna od značajnih tema u razvoju jedne kompletne ličnosti, s toga smo mišljenja da je jedan ovakav modul zaista neophodan mladim političarima. 

I da bi ste shvatili suštinu: Govori tako da bi bio slušan, govori tako da bi bio shvaćen, govori tako da bi bio poštovan.

                       


Tekst: Danica Vukajlović i Ana Kozomara

Коментари

Популарни постови